fbpx

Οδηγός επιτυχίας για επαγγελματικές σελίδες στο Facebook

Οδηγός επιτυχίας για επαγγελματικές σελίδες στο Facebook

Στη σημερινή εποχή θεωρείται «απαραίτητο» να έχουν Facebook, όχι μόνο τα άτομα, αλλά ειδικότερα οι επιχειρήσεις.

Οι περισσότεροι επιχειρηματίες το έχουν αντιληφθεί και πολλοί έχουν ήδη ανοίξει την επαγγελματική τους σελίδα στο Facebook. Πόσοι όμως έχουν δει πραγματικά ενθαρρυντικά αποτελέσματα απ’ αυτήν;

Η διαχείριση και η ανάπτυξη μίας σελίδας στο Facebook δεν είναι κάτι απλό και εύκολο. Χρειάζεται (μεταξύ άλλων) αφοσίωση, υπομονή και επιμονή καθώς τα αποτελέσματα δε θα τα δείτε ούτε άμεσα ούτε εύκολα.

Πριν πείτε ότι δοκιμάσατε το Facebook και δεν λειτούργησε για τη δική σας επιχείρηση, διαβάστε παρακάτω κάποιες τις συμβουλές μας. Θα σας βοηθήσουν να κάνετε την προσπάθειά σας οργανωμένα και να πετύχετε σωστή προβολή της εικόνας σας.

Η Στρατηγική είναι το Α & Ω

Πριν ξεκινήσετε, ορίστε τους στόχους που θέλετε να πετύχετε μέσα από το Facebook (πχ. αναγνωρισιμότητα εταιρίας, να αυξήσετε την κίνηση στην ιστοσελίδα σας, να αυξήσετε τις πωλήσεις στο e-shop σας κλπ).

Εφαρμόστε μία στρατηγική που θα διαμορφώνεται από τους στόχους που έχετε θέσει και το κοινό που θέλετε να προσεγγίσετε. Φροντίστε, το ύφος και το είδος του περιεχομένου που ανεβάζετε να είναι ενδιαφέρον για το στόχο – κοινό σας.  Διαφορετικά προσεγγίζουμε έναν έφηβο, διαφορετικά έναν επαγγελματία 40 ετών και διαφορετικά μία νέα μητέρα.

Οργάνωση & Προγραμματισμός

Στα social media χρειάζεται συνέπεια. Όλες οι έρευνες παγκοσμίως έχουν συμφωνήσει ότι 1 δημοσίευση (post) την ημέρα επιτυγχάνει τη μέγιστη απόδοση για την προώθηση ενός brand και 3-4 post την εβδομάδα είναι το ιδανικό για την προώθηση μίας τοπικής επιχείρησης.

Φτιάξτε ένα μηνιαίο calendar (ημερολόγιο) που θα αποφασίζετε τι θα ανεβάζετε και δουλέψτε με προγραμματισμένες δημοσιεύσεις. Με αυτόν τον τρόπο το Facebook «τρέχει» και εσείς ασχολείστε με τις υπόλοιπες εργασίες σας.

Το Περιεχόμενο είναι «ο βασιλιάς»

Σκοπός των δημοσιεύσεων είναι να υπάρξει αλληλεπίδραση με το κοινό μας (like, comments, shares, messages κλπ.) και αυτό γίνεται μόνο με πολύ προσεγμένο και ποιοτικό περιεχόμενο.

Προσέξτε τη φωτογραφία που θα ανεβάσετε να είναι ελκυστική (χρώματα, αντιθέσεις, ανάλυση κλπ.)

Γράψτε ένα μικρό κείμενο που να περιέχει μία call-to-action πρόταση στο τέλος (πχ. επισκεφθείτε το website μας κλπ.)

Εστιάστε στο συναίσθημα ανεβάζοντας δημοσιεύσεις με πρόσωπα στη φωτογραφία (Οι «συναισθηματικές» δημοσιεύσεις έχουν περίπου την 5πλάσια απόδοση)

Σταματήστε να πουλάτε μόνο

Οι χρήστες «αγαπούν» περισσότερο μία επιχείρηση η οποία τους σκέφτεται πρώτα σαν ανθρώπους και μετά σαν πελάτες. Μην ανεβάζετε συνεχώς post με τα προϊόντα που πουλάτε. Αν για παράδειγμα, έχετε μία τουριστική επιχείρηση μην ανεβάζετε μόνο τις προσφορές σας. Δημοσιεύστε άρθρα για την περιοχή σας, συμβουλές για περιηγήσεις και αξιοθέατα. Αν είστε κομμωτήριο, φυσικά και είναι σωστό να ανεβάζετε τις δημιουργίες σας, αλλά μην ξεχνάτε να δημοσιεύετε και τις νέες τάσεις στα κουρέματα, καθώς και συμβουλές για την περιποίηση των μαλλιών.

Επικοινωνία με το κοινό σας

Εμπλακείτε με τους θαυμαστές σας. Μην αργείτε να απαντήσετε σε ένα σχόλιο που έκανε κάποιος. Ευχαριστείστε κάποιον ο οποίος έγραψε μία καλή κριτική για εσάς. Βοηθήστε αυτούς που σας κάνουν ερωτήσεις να επιλέξουν πραγματικά αυτό που χρειάζονται.

UGC (user-generated content)

Η καλύτερη διαφήμιση είναι όταν μιλάνε άλλοι για εσάς. Για αυτό κοινοποιήστε τα καλά λόγια που έγραψε κάποιος ή ανεβάστε ένα link της σελίδας που έχετε στο trip advisor, αν έχετε τουριστική επιχείρηση, προτρέποντας τους χρήστες να μπουν να διαβάσουν τις κριτικές για εσάς.

Παρακολουθείτε τα στατιστικά

Κάθε μήνα να αναλύετε τα στατιστικά της σελίδας σας και τις αποδόσεις των διαφημίσεων, εφόσον έχετε.

Απαραίτητα στοιχεία για παρακολούθηση είναι: πόσα άτομα μπήκαν στη σελίδα σας τον τελευταίο μήνα; Πόσοι είδαν τις δημοσιεύσεις σας και πόσοι αλληλεπίδρασαν; Ποιες δημοσιεύσεις είχαν καλύτερη απόδοση;

Έτσι θα γνωρίζετε τι δουλεύει και τι όχι και θα βελτιώνεστε.

Επενδύστε χρήματα στη διαφήμιση

Προσεγγίστε δυνητικούς πελάτες με τη μοναδική δυνατότητα της στόχευσης που δίνεται από το Facebook.

Μπορείτε να διαφημίσετε την επιχείρησή σας π.χ. σε άντρες που ζουν στα Ιωάννινα 25-45 ετών και ενδιαφέρονται για τα αυτοκίνητα και τις μοτοσυκλέτες.

Φυσικά, αυτή η στόχευση δεν σας ενδιαφέρει αν είστε φαρμακοποιός, αλλά σίγουρα ενδιαφέρει την πώληση αυτοκινήτων.

Κυριακή Μαυρίδου
Reactive Media
marketing & communication

 

2019-06-27T18:10:59+02:00 Ιούνιος 27, 2019|

Σχετικά με το συγγραφέα:

H Κυριακή γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη και σπούδασε Στατιστική στο Πανεπιστήμιο Πειραιά. Εργάστηκε για πολλά χρόνια σε εταιρείες στην Αθήνα και από το 1998 ασχολείται αποκλειστικά με το διαδίκτυο και ειδικότερα με την προώθηση και διαφήμιση. Τα τελευταία χρόνια ζει και εργάζεται στο Κανάλι της Πρέβεζας και είναι μητέρα δύο παιδιών και πολλών γατιών...