fbpx

Χρήσιμες συμβουλές για το σχεδιασμό του τέλειου λογοτύπου

Χρήσιμες συμβουλές για το σχεδιασμό του τέλειου λογοτύπου

Όλες οι επιχειρήσεις μικρές ή μεγάλες, θέλουν ένα λογότυπο να ξεχωρίζει και να αντιπροσωπεύει πλήρως τη δραστηριότητά τους. Αλλά αυτό δεν είναι ένα εύκολο έργο…

Εάν είστε κι εσείς αυτή την εποχή στην αναζήτηση του τέλειου λογότυπου για τη φίρμα σας, εάν πρόκειται να δημιουργήσετε τώρα την ψηφιακή σας παρουσία ή απλά θέλετε ανανέωση και φρεσκάρισμα στην επικοινωνία σας, διαβάστε το άρθρο που θα σας κατευθύνει με απλά βήματα να συνεργαστείτε δημιουργικά με το σχεδιαστή σας για να έχετε το τέλειο αποτέλεσμα.

Τέσσερα (4) βήματα για το σχεδιασμό πετυχημένου λογοτύπου:

1. Κατανοήστε το γιατί χρειάζεστε λογότυπο

Το να σχεδιαστεί ένα λογότυπο είναι απλό, σωστά; Σκεφτείτε το πάλι… Το λογότυπο είναι η πρώτη εντύπωση της μάρκας στον πελάτη. Σκεφτείτε το σαν το πρώτο ραντεβού. Δεν θέλετε να είναι βαρετό, αδιάφορο, πολύπλοκο ή απαρχαιωμένο. Θέλετε να είναι ερωτεύσιμο!

Το λογότυπό σας θα υπάρχει σε κάθε μορφή επικοινωνίας. Στην ιστοσελίδα σας, στην υπογραφή των ηλεκτρονικών σας μηνυμάτων, στη συσκευασία, στα επιστολόχαρτα, σε κάθε έντυπο και ηλεκτρονικό μέσο που χρησιμοποιείτε. Φροντίστε να μετράει και να προσελκύει.

2. Πριν αρχίσετε το σχεδιασμό

 • Καθορίστε την ταυτότητα της επιχείρησης

Πριν ξεκινήσετε το σχεδιασμό καθορίστε την προσωπικότητα της μάρκας σας. Θέλετε το λογότυπό σας να μεταδίδει ό,τι κάνει την επιχείρησή σας μοναδική. Γι’ αυτό πάρτε μολύβι και χαρτί και καταγράψτε όλα τα σημεία που κάνουν την εργασία ή τα προϊόντα σας μοναδικά. Καθορίστε με απλά λόγια κάθε τι που σας κάνει να ξεχωρίζετε από τον ανταγωνισμό. Βρείτε τα συγκριτικά σας πλεονεκτήματα.

 • Βρίσκοντας Έμπνευση

Το δυσκολότερο κομμάτι είναι αυτό της έμπνευσης. Για να σας το κάνουμε ευκολότερο έχουμε μερικές συμβουλές για εσάς: Ξεκινήστε με καταιγισμό ιδεών (brain storming) ακολουθώντας τα παρακάτω βήματα:

Καταγράψτε κάθε ιδέα ακόμη και την ποιο ανόητη, ή παρατραβηγμένη. Εξαιρετικά αποτελέσματα εξελίχθηκαν από τις ποιο χαλαρές ιδέες.

Σκεφτείτε σαν πελάτης. Γράψτε στο χαρτί σας όσες περισσότερες λέξεις μπορείτε που περιγράφουν τη φίρμα σας και πως νομίζεται ότι θα γίνουν αντιληπτές από το κοινό στο οποίο στοχεύετε. Γίνετε μέρος του κοινού σας και απαντήστε με ειλικρίνεια στην ερώτηση: «γιατί να προτιμήσω τη μάρκα μου;» Ρωτήστε τον περίγυρό σας και μαζέψτε απόψεις και εντυπώσεις.

Μη φοβάστε να βγείτε έξω από τα συνηθισμένα. Προσπαθήστε να είστε πρωτότυποι και τολμηροί, αλλά χωρίς να το παρακάνετε…

 • Ελέγξτε τον ανταγωνισμό

Το καλύτερο μέρος για έμπνευση, είναι ο ανταγωνισμός! Ελέγξτε τι υπάρχει ήδη εκεί έξω, τι λειτουργεί καλά με το κοινό σας και τι πρέπει να αποφύγετε. Ενώ παρακολουθείτε τις άλλες επιχειρήσεις, σκεφτείτε τι τους κάνει διαφορετικούς από εσάς και πώς μπορείτε να τονίσετε αυτές τις διαφορές στο σχεδιασμό του λογότυπου σας.

3. Σχεδιάζοντας το λογότυπο των ονείρων σας

Και τώρα, αφού έχετε κάνει όλα τα παραπάνω, ήρθε η ώρα η ιδέα να γίνει προτάσεις και το όραμα πραγματικότητα. Σ’ αυτό το σημείο χρειάζεται μεγάλη προσοχή!

 • Επιλογή σχεδιαστή

Στην αγορά υπάρχουν πολλές εταιρείες και επαγγελματίες που υπόσχονται το τέλειο αποτέλεσμα, σε προσιτές ή και αστρονομικές τιμές. Σκέφτεστε, ότι δίνεις παίρνεις; Όχι πάντα… Η δική μας άποψη είναι να παίρνεται προτάσεις από περισσότερους από έναν σχεδιαστές για να επιλέξετε την αισθητική που βρίσκεται ποιο κοντά στη δική σας.

Αν θέλετε να μάθετε πως θα το κάνετε αυτό χωρίς το κόστος να είναι απαγορευτικό, επικοινωνήστε μαζί μας για περισσότερες πληροφορίες.

 • Αξιολογήστε τις προτάσεις

  • Επιλέγοντας το στιλ σχεδιασμού που σας ταιριάζει περισσότερο.
  • Δίνοντας μεγάλη προσοχή στα χρώματα
  • Επιλέγοντας τη σωστή γραμματοσειρά
 • Λάθη που πρέπει να αποφύγετε

Υπάρχουν μερικές συνήθεις παγίδες που σας περιμένουν όταν σχεδιάζετε το λογότυπό σας. Ακολουθούν ορισμένες συμβουλές για το τι δεν πρέπει να κάνετε:

Μην ενδώσετε στα κλισέ του κλάδου σας. Για παράδειγμα αν είστε οδοντίατρος, το λογότυπό σας πρέπει να έχει ένα δόντι μέσα του; Όχι, απαραίτητα.

Μην το κάνετε πολύ περίπλοκο. Η απλότητα είναι το κλειδί για ένα αξέχαστο (και εκτυπώσιμο) λογότυπο.

Μην προσπαθήσετε να είστε πολύ μοντέρνοι. Οι τάσεις είναι φανταστικές, αλλά βεβαιωθείτε ότι το λογότυπό σας δεν θα έχει ημερομηνία λήξης. Θα πρέπει να αντέχει στο χρόνο.

Μη πηγαίνετε σε έναν ερασιτέχνη για να σχεδιάσει το λογότυπό σας. Ο φίλος, ο εξάδελφος ή ο γνωστός σας που χρησιμοποιεί το Photoshop δεν είναι ειδικός. Απλά δεν έχει τις γνώσεις και την εμπειρία για να το κάνει σωστά.

Και φυσικά μην αποτολμήσετε ποτέ να το σχεδιάσετε μόνοι σας για να γλυτώσετε χρήματα ή απλά γιατί έχοντας την ιδέα πιστεύετε ότι είναι εύκολη και η υλοποίηση… Απλά μην το κάνετε!

4. Με γεια, το καινούριο σας λογότυπο!

Μόλις αποκτήσετε το λογότυπό σας, έχετε δημιουργήσει την ιδανική βάση για κάθε υλικό με επωνυμία που χρειάζεται η επιχείρησή σας. Για επαγγελματικές κάρτες, για σχεδιασμό συσκευασίας, για σχεδιασμό ιστοσελίδας ή ηλεκτρονικού καταστήματος κ.λ.π. Θα έχετε αποκτήσει το ιδιαίτερό σας στυλ, με την παλέτα χρωμάτων που θα επιλέξατε, τη γραμματοσειρά και τη γενική εμφάνιση και αίσθηση.  Το λογότυπό θα είναι το σημείο εκκίνησης για την εγγύηση της επωνυμίας σας. Και κάπως έτσι, η επιχείρησή σας θα είναι έτοιμη να δείξει στον κόσμο το ολοκαίνουργιο της πρόσωπο!


Είστε έτοιμοι να αποκτήσετε το τέλειο λογότυπο;

Ελάτε σε επικοινωνία με τη Reactive Media! Έχουμε πολλά ακόμα να κουβεντιάσουμε…

Επικοινωνήστε μαζί μας
2018-11-09T21:09:38+02:00 Νοέμβριος 8, 2018|

Σχετικά με το συγγραφέα:

H Κυριακή γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη και σπούδασε Στατιστική στο Πανεπιστήμιο Πειραιά. Εργάστηκε για πολλά χρόνια σε εταιρείες στην Αθήνα και από το 1998 ασχολείται αποκλειστικά με το διαδίκτυο και ειδικότερα με την προώθηση και διαφήμιση. Τα τελευταία χρόνια ζει και εργάζεται στο Κανάλι της Πρέβεζας και είναι μητέρα δύο παιδιών και πολλών γατιών...